Aan het 10 daagse Vliegerfestival Berck sur Mer in Frankrijk hadden wij nog nooit deel genomen maar wel veel van gehoord. Er was contact met de organisatie geweest en wij waren van harte welkom aan het 33e vliegerfestival deel te nemen. Vrijdagmorgen voor het vliegerfestijn om 6.00uur met auto en aanhanger volgepakt met vliegers op weg naar Jan en Marga. Hier werden de laatste dingen ingepakt en toen ging het richting Berck. Na 7 uur rijden kwamen wij aan bij het appartement waar wij deze dagen zouden verblijven. Het onderkomen zag er netjes uit en hebben ons snel geïnstalleerd. De aanhanger konden wij bij Uwe en Ellen Kunkel (op een geserveerde plek voor deelnemers )stallen, totdat wij die de volgende dag naar het strand konden brengen.
Uwe en Ellen hebben ons een kleine rondleiding in de stad gegeven totdat wij ons konden melden bij de organisatie. Hier kregen wij een envelop met de nodige informatie, tegoedbonnen, buttons ed. Daarna een restaurant opgezocht om de dag hier met ons zessen af te sluiten. Daarna nog even de promenade verkend, hier stonden allemaal pagodetenten. Een deel commercieel maar ook een groep waar demonstraties en tentoonstellingen waren van vliegeraars.
De volgende morgen de aanhanger naar het strand gebracht, waar al vele deelnemers stonden met hun vliegermateriaal om ook met een tractor naar hun plek zou worden gebracht. Iedereen moest een beetje geduld hebben voor ze aan de beurt waren maar uiteindelijk stond iedereen op z’n plek.
Het strand was verdeeld in verschillende sectoren. Per sector stonden een aantal strandhuisjes waar de vliegeraars gebruik van maakten. Wij (TVV) stonden samen met Uwe en Ellen en Jurgen en Ingrid van Almelo aan de vloedlijn. Wij stonden hier niet alleen, er stonden vliegeraars uit Italië, Engeland, Indonesië Duitsland Portugal. Het “kamp“ werd opgebouwd en al snel stonden de eerste vliegers al in de lucht, verankerd aan betonnen blokken die de organisatie verdeeld hadden over het strand (sectoren) De wind was lang niet perfect en het was dus werken, maar dan kom je ook met de buurman in gesprek 
Ik ga elke dagen niet allemaal uitgebreid beschrijven, daar zijn ook de foto’s voor, maar het was een vliegerfestival met alle weertypen, alleen de sneeuw ontbrak. Van korte mouwen tot vorst en geen tot veel wind. Vanaf 9.00 uur waren wij op het strand rond 12.00 uur stond er elke dag in de grote tent een maaltijd klaar voor de deelnemers. Het was een soort van buffet waar je keuze had uit 2 verschillende maaltijden met een dessert na. Elke dag was het een verrassing wat de pot schafte maar het smaakte prima, complimenten. Daarna was het weer vliegeren, kennis maken met vliegeraars, foto’s maken , enkele keren gezamenlijk met de vliegeraars op het veld een borreluurtje en rond een uur of zes pakten wij in. Daarna sloten wij de dagen verschillend af, enkele dagen eten in ons appartement, uit eten of gezellig met een groep barbecueën op het strand.
Een voor een allemaal geslaagde dagen.
De laatste Zaterdagavond van het vliegerfestival is het hoogtepunt van deze dagen, avondvliegeren met als afsluiteng een gigantisch vuurwerk. Wij hadden de Alliens opgebouwd die wij tijdens de workshop hadden gemaakt en stonden klaar om ze op te laten. Maar helaas, de wind dacht daar anders over, dus was het lopen met de vlieger om het publiek toch wat te tonen. Dit zou wat mij betreft wel iets anders georganiseerd mogen worden. Het was een wirwar van lijnen want iedereen deed z’n best om toch wat te laten zien e liepen alle kanten op. Ik denk dat (als er geen wind is) een programma te maken zodat de deelnemer met zijn/haar vlieger in groepjes richting de bezoekers gaan lopen. Minder chaos en beter aan te schijnen. Maar ok, iedereen organiseert op zijn eigen manier. Na een half uurtje proberen de vlieger in de lucht te zetten begon het vuurwerk en wat voor vuurwerk. Wij hadden zelf nog nooit zo’n groot en mooi vuurwerk gezien, TOP.

Maandagmorgen hebben wij de aanhanger weer van het strand laten halen en ging het weer richting Twente. Het was voor ons een geweldig evenement en hopelijk is dit niet de laatste keer en staan onze vlieger in 2020 weer boven strand van Berck.

Wij willen Gerard, de stad Berck en de hele organisatie bedanken voor alle inzet en een geweldig festival