Dit jaar organiseerde Stichting Vliegerfeest Twenterand (Wij zelf dus) al weer haar zevende internationale vliegerfeest. Na wat aanloopmoeilijkheden, het verplaatsen (in twee dagen) van het vliegerfeest naar een ander terrein, omdat het terrein door de vele regen niet begaanbaar was. Maar het is gelukt en vrijdagavond waren de meeste vliegeraars aangekomen en werd het vliegerfeest geopend door de burgemeester van Twenterand. Hierna was het tijd voor de traditionele welkomst drankjes en de bittergarnituur en de veiling in een volle tent waar volop geboden werd op de beschikbare items door vele vliegeraars.

Zaterdag en zondag lieten de meer dan 300 vliegeraars uit binnen en buitenland zien waarvoor ze gekomen waren en zorgden ervoor dat de lucht boven Twenterand vol stond met bont gekleurde vliegers. De gehele dag waren alle vormen, figuren en vele kleuren in de lucht te zien. Dit jaar waren er weer nieuwe deelnemers met hun vliegers naar Twenterand gekomen. Bijvoorbeeld familie Burri uit Zwitserland, zij hadden de bus vol met meer dan 2000 m2 aan vliegers meegenomen. Onder andere een groep smiley’s, een reuze lieveheersbeestje van 12 meter en nog veel meer.
Revolution-teams uit verschillende landen lieten gezamenlijk figuren in de lucht zien en er werd natuurlijk weer volop snoep en knuffels gedropt. De ballonnenclown had haar handen vol om de kinderen te entertainen en er werd volop deelgenomen aan de vliegerworkshop.

Om bezoekers nog meer contact met de vliegeraars te laten maken en tevens meer kennis van het vliegeren op te laten doen, konden ze weer meedoen met de RABO-Route (speurtocht). Bij aankomst kon men gratis een deelnameformulier meenemen waar 10 vragen plus een bonusvraag op stonden, die natuurlijk over het vliegeren en aanverwante zaken gingen. De antwoorden waren te vinden op het vliegerveld. De deelname was weer geweldig, meer dan 500 formulieren werden aan de bezoekers/gezinnen uitgedeeld en die gingen fanatiek op zoek naar de antwoorden. Met behulp van de vliegeraars kwamen ze er meestal wel uit, zodat de bonusvraag (ook de vliegeraars moeten wel eens naar het toilet, hoeveel toiletten bevinden zich op het terrein) doorslaggevend was. De winnaars hebben inmiddels de prijzen in ontvangst genomen.

De expositie was dit jaar ook weer een succes en werd veel bezocht, het thema dit jaar was “Vliegerfeest Twenterand kijkt naar de toekomst”. De expositie tent van 150m2 was ingericht met replica’s van historische vliegers met beschrijving (door Jan Borsboom uit Breda) en aan de bezoekers werd door middel van een video getoond dat vliegeren niet alleen voor de fun is, maar dat er in het verleden en heden veel onderzoek is en wordt gedaan om wind om te zetten in energie met behulp van vliegers. De grote pionier is de bekende Nederlandse astronaut Wubbo Ockels.

Dit alles was niet mogelijk geweest zonder familie Abbink, familie, sponsoren en de vrijwilligers en willen die dan ook nogmaals hartelijk bedanken.

Wij kijken dan ook terug op een zeer geslaagd weekend en zijn al weer druk bezig voor volgend jaar en kunnen hopelijk de vliegeraars en de bezoekers het eerste weekend van juli weer hetzelfde bieden.

FOTO’S