Wij hadden al vele foto’s gezien van dit Festival en zouden graag eens deelnemen. Maar ondanks dat we al eerder een uitnodiging hadden gekregen was het niet gelukt om de festival te bezoeken.
In april kregen wij weer een uitnodiging en hebben wij die graag geaccepteerd. De bedoeling was om met de auto te gaan en na het festival de stad Gdansk ook te bezoeken als toerist. Maar dit veranderde na een paar weken omdat hierna nog een uitnodiging kwam uit Australië voor een weekend later. Daarom hebben de komende 2 berichten raakvlakken :-).
In plaats van met de auto zijn wij dus met het vliegtuig vanaf vliegveld Eindhoven naar Gdansk gevlogen waar wij door de organisatie met een busje gezamenlijk naar Leba zijn gebracht. Bij aankomst werden wij hartelijk ontvangen door Wieslaw en Ria, de organisatie. Wij vielen met de neus in de boter want bij aankomst waren de deelnemers die er al waren (wij waren de laatste) al aan het Barbecueën en maakten wij persoonlijk kennis met vele andere bekende internationale vliegeraars. De meesten kennen wij van FB dus het was super dat wij ons eindelijk eens persoonlijk ontmoeten.
Na een gezellige avond wandelen wij gezamenlijk met Bernhard Dingwehrt en Markus Munsterman richting Wieslaws Hotel Latarnik. Hier kregen wij een tas met T-shirts, buttons en maaltijden tegoedbonnen en werd ons de kamer aangewezen. Die zag er heel netjes uit Een kamer met eigen badkamer en balkon. Niet dat wij veel tijd hadden om hier te gaan zitten 

Vrijdagmorgen kregen wij een goed verzorgd ontbijt en daarna ging het richting het strand om te vliegeren. Wij zochten een mooi plekje achter op het strand. Daar hadden wij voldoende ruimte om onze spullen op te zetten. Het bezoek liet het een beetje afweten maar dat mocht de pret niet drukken. Rond 18.00 uur gingen wij na het diner naar de schoo van Leba. De Poolse vliegergroep had hier een kleine ruimte ingericht als museum waar vlieger hingen die door vliegeraars waren aangeboden. een museum die was in gericht in een school. Hierna begon de traditionele parade door Leba. Onder leiding van vertegenwoordigers van de stad en de organisatoren liepen wij door de straten over naar het Kolpinghaus, waar de officiële opening van het evenement plaatsvond. De stadsambtenaren gaven korte toespraken, de sponsors werden geïntroduceerd en sommige vliegeraars die dit jaar niet aanwezig konden zijn stuurden heel grappige groeten via video.
Na afloop was er de mogelijkheid om naar een strandclub met livemuziek in de haven te gaan. Maar wij besloten met enkele andere vliegeraars gezamenlijk in het hotel nog “even” na te zitten, het was een gezellige einde van de dag.

Net als vrijdag werden wij zaterdagmorgen opgehaald door een bus en naar een restaurant gebracht voor het ontbijt. Daarna snel naar het strand want het was een perfescte dag om te vliegeren. Lekker windje en de lucht stond dan ook snel vol. Wat wij mee hadden genomen stond ook in de lucht. Helaas moesten we om 15:00 uur het strand weer verlaten omdat op tijd moest worden gegeten zodat we op tijd waren voor het avondprogramma. Met behulp van de vliegeraars werden er zakjes gevuld waar een kaarsje in werd gezet. Alle zakjes werden zo geplaatst dat het uiteindelijk het logo van het vliegerfeest kwam te staan. Daarna gingen we terug om gezamenlijk nog even een slaapmutsje te nemen.

Zondag was het weer nog beter dan zaterdag. Na het lekker ontbijt snel naar het strand, de wind kwam van de zee en we hoefden ons geen zorgen over de bomen die in de buurt van het strand staan. Het duurde ook niet lang en de lucht stond weer vol met vliegers en windspelen. Herman werd gevraagd om met anderen een jury te vormen om het 2 lijner te beoordelen. Geheel onervaren hierin, maar dit was niet erg, het ging om de gezelligheid. Hierna de laatste dingen uitgepakt en in de lucht gezet, de tassen waren leeg.
Helaas moest er om 15.30uur weer ingepakt worden. Wat ons en vele ander deelnemers betreft had er nog wel een paar uurtjes bij gekund. Na even lekker gedoucht te hebben ging het richting “De Taverne Rybacka” dat aan de haven stond. Om te eten maar ook was hier de officiële afsluiting van het vliegerfeest. Na het eten gezamenlijk een “optreden” verzorgd met meerdere vliegeraars, het was niet allemaal zuiver maar wel gezellig. Om 19 uur begon de officiële afsluiting en werden de vliegeraars een voor een naar voren groepen en kregen wze een certificaat en een handgemaakte cadeau. Helaas eindigde deze gezellige avond ook, nog snel even een paar uurtjes slapen voordat wij met enkele Duitse en Belgische vliegeraars om 2.15uur naar het vliegveld in Gdansk werden gebracht.
Samen met de Nederlandse en Belgische deltavliegers gingen we om 2:15 naar het vliegveld in Gdansk, waar onze machine om 6:15 richting Dortmund vertrok. Wieslaw stond om 2.00uur ons op te wachten met een ontbijtpakketje voor ieder van ons en om ons uit te zwaaien, top!

Wij willen Wieslaw en Ria en het team hartelijk bedanken voor deze geweldige dagen en wij komen graag weer terug.

FOTO’S